E-handel

E-handelsdesign | Del 2/4 | Kategorier & Kategorisida

Toppbild för E-handelsdesign del 2.

I denna del av artikelserien "e-handelsdesign" får du tre tips på hur du bygger upp kategorier och kategorisidor för att skapa en smidig navigering så att besökarna enkelt hittar det dom söker.

Att dela upp utbudet i kategorier är viktigt för användarvänligheten och för att få en bra ranking på Google (SEO). Ett bra kategoriträd ska vara lätt att navigera sig igenom och tas med fördel fram genom sökbeteendeanalyser för bästa möjliga SEO.

En kategorisida ska visa de produkter som faller under just denna kategorin och all information som skiljer produkterna åt är viktigt att visa. Det kan vara allt ifrån produktbilder, produktnamn, pris, omdömen, lagerstatus och ikoner för t.ex. nyheter och rea samt fitrerings- och sortertingsalternativ.

Fördelar med horisontell top bar-filtrering

På många kategorisidor idag ligger filtreringsalternativen till vänster i en side-bar, men fler och fler börjar byta ut detta till en horisontell top-bar istället. Det finns många bra fördelar med detta.

En top-bar ger möjlighet till att använda hela hemsidans bredd till skillnad mot en side-bar som tar upp nästan en tredjedel av sidan. En annan fördel med top-bar är att den har en större upptäckningsfrekvens än en side-bar.

Användarstudie side bar-filtrering

En Baymard Institute studie visar att besökare ofta missar filtreringsalternativen som ligger i en side-bar (detta var det mest vanliga scenariot). Studien visar även att besökare ibland misstar sorteringsalternativen för filtreringsalternativen och tror att det är de enda alternativen som finns tillgängliga.

baymard-topbar-filter En heatmap från en ögonspårningsstudie där 32 personer deltog - Detta visar tydligt på att en horisontell filtrering kan ha en väldigt stor upptäcksfrekvens. Källa: Baymard Institute.

Välj ut de viktigaste kategorierna i menyn

Det är lätt att tro att man gör besökarna en tjänst genom att kategorisera upp hela utbudet direkt i huvudmenyn. Ta kategorin klänningar som exempel. Det finns massa typer av klänningar och många e-handlare idag kategoriserar allt från studentklänningar, vardagsklänningar, balklänningar och partyklänningar.

Nackdelar med att överkategorisera

Att kategorisera direkt i menyn gör att besökaren inte får någon bra överblick av utbudet. När besökaren inte snabbt hittar rätt finns det stor risk att den väljer att lämna webbshoppen.

En annan nackdel med "överkategorisering" är att besökarna inte kan välja fler kategorier samtidigt vilket gör att man får väldigt smala underkategorier presenterade för sig.

Ibland vill man kanske titta på både vardagsklänningar och partyklänningar samtidigt utan att behöva byta mellan kategorierna.

Låt besökarna filtrera fram sin egen vy

Vi rekommenderar att ni använder ett filtreringasalternativ där besökaren kan filtrera på “typ”, så att det går att välja flera typer av klänningar samtidigt. Låt besökaren själv bestämma vilket typ av utbud som den vill ha presenterat för sig.

bubbleroom-overkategorisera

Bubbleroom har ett filtreringsalternativ som heter "kategorier" som gör det möjligt för besökarna att välja flera underkategorier samtidigt

missguided-over-kategorisera

Missguided överkategoriserar sin klänningskategori och det finns ingen möjlighet att välja flera typer av klänningar samtidigt

Undvik snabbvisnings möjlighet

"Quick view", som det heter på engelska, har under åren blivit populärt att ha i produktlistningen för att ge besökaren mer information om produkten utan att den behöver gå till produktsidan.

Den största nackdelen med detta är att många användare misstar quick view för produktsidan och tror att informationen som den ser då är all information som finns om produkten. En quick view listar oftast inte all information vilket gör att besökaren kan missa viktig information om produkten.

Produktinformation direkt i produktlistningen

Om ni känner att ni behöver visa information för besökaren redan innan den går till produktsidan så är det bättre att göra det statiskt. Många besökare jämför produkter redan i listningen och det är då bättre att visa informationen som skiljer produkterna åt där.

Ett alternativ till detta är att visa mer information på en hover vilket innebär att när man håller musen över produktbilden fälls mer information ut (fungerar endast på desktop).

För enheter som inte har hover, till exempel en mobiltelefon, är det bättre att endast visa den viktigaste informationen. På så sätt kan besökaren jämföra olika produkter direkt i produktlistningsvyn.

inrego-listning2

✅*Inrego har valt att visa extra information i listningen så att besökarna enkelt kan se vad som skiljer de olika produkterna åt.

Glöm inte att testa innan implementering

Innan ni väljer att implementera ny funktionalitet rekommenderar vi att ni alltid gör A/B-tester. Genom att göra det undviker ni att spendera pengar på att utveckla funktionalitet som ni faktiskt inte vet kommer att påverka er konvertering positivt.

Vi rekommenderar konverteringsoptimerarna på Sitegainer!

Läs del ett i artikelserien här