E-handel

Singles Day

singles day 3

Black Friday närmar sig med stormsteg men visste du att köpfesten som startade år 1869 i USA på senare år har fått en överman både vad gäller omsättning och antal köp?

"Singles Day", har du hört den benämningen förut?

Kanske har du gjort det men vi är rätt säkra på att du inte riktigt förstår innebörden av denna kinesiska köpfest som inträffar varje år den 11 november (11/11).

Vem är det som ligger bakom Singles Day?

Vi börjar med att backa bandet till år 1999, det nämligen då företaget Alibaba grundades. Vid sin börsintroduktion 15 år senare slog man rekord med den största noteringen genom tiderna. Idag omsätter Alibaba Group, som innehåller en rad olika tjänster och systerföretag inom digitalförsäljning, c:a 1431 miljarder kronor, och år 2017 gjorde man en helt makalös vinst på över 350 mdkr.

Hur stort är då Singles Day?

Precis som Black Friday pågår Singles Day under 24 timmar men till skillnad mot Black Friday är det verkligen bara 24 timmar som gäller och man har inte expanderat till att förlänga köpfesten till att innefatta hela helgen eller hela veckan som vissa företag gör med Black Friday.

Under Singles Day 2017 fanns det på Alibabas marknadsplats totalt 15 miljoner produkter att välja på utspritt på 140.000 varumärken och det är inte bara inhemska företag som deltar utan även stora amerikanska aktörer som Nike, Bose, och GAP.

Här pratar vi STORA transaktionsvolymer

Totalt genererade Singles Day 812 miljoner ordrar och den första ordern skickades redan 12,18 minuter efter att den lagts – det kallar vi expressleverans på riktigt.

singles day 2

Alibabas egen betaltjänst Alipay tog emot 1.48 miljarder betalningar och 90 % av dessa betalningar gjordes i en mobiltelefon. Vi i Sverige tror ofta att vi ligger långt fram när det gäller betalningar men det faktum att c:a 40 % av köpen i Sverige på årsbasis görs med en mobiltelefon visar på att vi jämfört med Kina ligger ljusår efter.

Under Black Friday i USA gjordes 30 % av köpen med en mobiltelefon så det är inte bara vi i Sverige som ligger på teknisk efterkälke jämfört med Kina.

Finns det någon baksida med att skapa världens största köpdag?

Det gör det definitivt om man tycker att miljö och hållbar konsumtion är viktigt. Som en direkt följd av alla transporter på Singles Day släppte transportfordon i Kina ut 70.000 ton koldioxid. Lägg då till att 300.000 ton förpackningsmaterial förbrukades.

singles day e-commerce

För att klimatkompensera för alla dessa koldioxidutsläpp skulle man behöva plantera över 2700 träd.

Tyvärr tillhör Alibaba den grupp av enorma aktörer som inte mäter sina koldioxidutsläpp men vi kan ju helt klart konstatera att den totala miljöpåverkan inkluderar packmaterial, energiförsörjning och returhantering vilket gör denna köpfest till en enorm miljöbov! Källa: Forbes & Chinadialogue

Vad innebär då Singles Day för svenska e-handlare?

Att den internationella konkurrensen hårdnat och att specifikt Kina har haft en stor inverkan på många svenska e-handlare, råder det knappast någon tvekan om. Prisdumpningsdagar som Singles Day gör det knappast enklare för svenska e-handlare att stå emot den internationella konkurrensen men vi tror ändå att det finns en lösning.

Hur ska svenska e-handlare stå emot konkurrensen från Kina?

Att konkurrera med pris är omöjligt, men som vi ser på det finns det primärt två saker man kan göra;

1. Skapa mervärden: Ha en tillgänglig kundservice som svarar snabbt och hjälper besökarna, ge ett personligt bemötande i alla kommunikationskanaler, erbjud ”gröna leveranser”, lojalitetsprogram, och enkla returrutiner.

2. Skapa en miljöpolicy och kommunicera ut den: I Sverige är vi generellt väldigt miljömedvetna, vi vill äta närodlad mat, köpa hållbart framtagna produkter och vi betalar gärna för klimatsmarta leveransalternativ. Skapa en CSR-policy och informera dina besökare om hur ni jobbar med att ta ansvar för miljön och vad de kan gör för att bidra till att minska sin miljöpåverkan vid köpet.

Vill du ha hjälp att miljöoptimera din e-handel?

Kontakta oss!