E-handel

Så väljer du rätt teknisk lösning för din e-handel

Trött på att klicka runt och leta efter "rätt" teknisk plattform i djungeln bland e-handelsleverantörer? Vi reder ut de olika tekniska begreppen så att du enklare kan välja rätt.

Vi ska plocka fram vår machete och försöka göra vägen mot "rätt teknisk lösning" lite mindre snårig.

Att göra rätt investeringar i teknik är en stor utmaning för i princip alla företag så du behöver inte känna dig ensam! Det största tekniska huvudbryet för e-handlare är oftast e-handelsplattformen som är hjärtat i hela verksamheten. Eftersom det är både tidskrävande och kostsamt att byta e-handelsplattform är det skönt att kunna känna känslan av att rätt beslut är taget redan från början.

Vilken är den bästa e-handelslösningen?

Ja det är ungefär som att svara på frågan vilken är bästa bostaden. Vad som är bäst bostad är givetvis avhängigt av behoven. Hur många som ska bo i bostaden? Ska den byggas från grunden eller ska den hyras? Är det viktigt med den senaste inredningen? Ska det vara ett centralt läge? Vill du bygga själv eller få hjälp?

Att upphandla en e-handelsplattform är inte helt lätt och det krävs en bred teknisk förståelse för att kunna avgöra skillnaderna på de olika lösningarna som finns på marknaden.

De finns många tekniska lösningar tillgängliga och för att försöka göra det hela lite mindre komplicerat kommer vi göra synonymer med olika typer av bostäder.

Mallbaserad e-handelsplattform / Hyra lägenhet

Här får du snabb och enkel tillgång till din lägenhet. Inredningsvalen består av ett begränsat utbud av färg och möbler från en leverantör. Du kan inte göra några speciallösningar och du får själv kämpa för att få in besökare och analysera deras beteende. Uppstår det under tidens gång nya behov som kräver mer avancerade lösningar eller behov av att hantera fler besökare så kan dessa bli svåra att tillgodose.

Exempel på leverantörer: Shopify, Texttalk, Quickbutik, Hemsida24

Startkostnad: 0 kr (oftast)

Månadsavgift: ca 100-5000 kr

Uppbyggnadstid: 20-100h (egen tid)

Teknisk kompetensnivå: Låg, ingen större erfarenhet krävs

Fördelar mallplattform

 • Enkelt att komma igång

 • Kräver inte en så stor teknisk kunskap

 • Färdiginstallerade moduler/kopplingar

Nackdelar mallplattform

 • En del manuell administration vid orderhantering

 • Ingen hjälp med marknadsföring & affärsutveckling

 • Små möjligheter till personlig anpassning

mallplattform e-handel

För vem? Passar dig som inte har någon tidigare erfarenhet av e-handel och som bara vill testa din idé med minsta möjliga insats både ekonomiskt och tidsmässigt. Det här är det perfekta valet för dig som inte har för avsikt att erbjuda en unik design och som har tid med en del manuell hantering av inkommande ordrar.

SaaS e-handelsplattform / Köpa lägenhet

Här får du en bostadsrätt som du får inreda hur du vill. Till din hjälp har du oftast designers som tillsammans med dig ser till så att du får en attraktiv bostad som drar intresse till sig. Du får hjälp att hitta besökare och när besökaren kommer in så möts de av form och funktionalitet som gör att de gärna stannar kvar.

Du får tips och råd på hur du kan utveckla din bostad så att den får fler besökare. Går något sönder så löser den oftast tillgängliga fastighetsskötaren det åt dig, dygnet runt.

Startkostnad: 200 000 - 1 000 000+ kr

Månadsavgift: 5-40 000 kr eller procentuellt på omsättningen

Uppbyggnadstid: 250-600h+

Teknisk kompetensnivå: Medium, en viss förståelse för e-handel och teknik krävs.

Fördelar med SaaS

 • Hjälp med design, marknadsföring & affärsutveckling

 • Automatiserade system och processer för större volymer

 • Kan hantera nya behov som uppstår vid tillväxt

 • Alltid senaste versionen / kostnadseffektiv vidarutveckling

Nackdelar med SaaS

 • Längre startsträcka

 • Massa specialfunktioner blir kostsamt

 • Högre investering

saas e-handelsplattform

För vem? Passar dig med en befintlig e-handel som ska ta nästa steg eller dig som ska starta upp en ny e-handel och har kapital att investera så att du direkt kan få en skalbar lösning som kan hantera de behov som uppstår när du växer. Du vill ha någon som tar ansvar för allt det tekniska och erbjuder en vältrimmad backend med enkel hantering av produktinformation, utleveranser och inköp med mera så att du kan fokusera fullt ut på din försäljning.

Du vill ha en unik webshop designad på dina villkor. Du uppskattar även att kunna få vägledning inom marknadsföring och affärsutveckling från kunniga experter när du behöver det.

Exempel på leverantörer: Carismar, Askås, Panagora

Open source plattform / Bygga hus

Alla har vi drömt om att bygga ett eget hus. Stora möjligheter att skapa något helt personligt, men också mycket jobb. Bygga hus är ett stort projekt som kräver väldigt mycket kunskap. Först behövs en skalenlig ritning, sedan kravställning och inköp av rätt material och så någon som bygger ihop huset. Ett hus behöver också underhållas kontinuerligt och går något sönder är det ditt ansvar att laga det och du får bekosta allt själv.

Startkostnad: 0kr

Uppbyggnadstid: 200h – 1200h+

Månadsavgift: Beroende på avtal för hosting och drift

Teknisk kompetensnivå: Hög. Bygga och projektleda kräver både mycket kunskap och tid.

Fördelar med Open Source

 • Stora möjligheter att bygga ut

 • Möjlighet att rekrytera egna utvecklare

Nackdelar med Open Source

 • Resurs- och underhållskrävande

 • Ingen automatisk vidareutveckling av plattformen

 • Svårt att budgetera kostnader

 • Timkonsulterande utvecklare utan intresse i verksamheten

open source e-handel

För vem? Det här är lösningen för dig som har mycket kapital eller kan prata det tekniska språket och vill äga dina system själv. Du känner dig bekväm med att kravställa de tekniska lösningar som behövs för att bygga en snygg webshop och ett effektivt administrationsgränssnitt. Du gillar att upphandla tekniska lösningar och har inget emot att lägga mycket av din tid på att kommunicera med den utvalda teknikbyrån eller den interna utvecklingsavdelningen. Det här är ett tiotusenbitarspussel som oftast slutar med en fin illustration eller i ett totalt kaos om inte rätt teknisk kompetens finns.

Exempel på leverantörer: WooCommerce, Magento, Prestashop

Vi hoppas att skillnaderna mellan olika tekniska lösningar har blivit lite tydligare. Tyvärr är detta långt ifrån allt som man behöver veta för att kunna ta rätt beslut gällande de digitala investeringarna i en e-handelsplattform.

För att underlätta ditt beslutfattande ytterligare har vi satt ihop en checklista som kan vara bra att ha besvarat innan du ska börja kravställa olika e-handelsplattformar mot varandra.

6 tips - Så kravställer du din e-handelslösning

Kontakta oss