Marknadsföring

Negativa sökord i Google Adwords

google adwords för e-handlare

Att bli kompis med Google är mer eller mindre ett krav för att lyckas på nätet - negativa sökord är motsatsen till vanliga sökord, dvs ord du inte vill synas på.

Google är vassa på att göra användarvänliga produkter som är lätta att komma igång med. Vem som helst kan slänga ihop lite AdWordskampanjer utan någon större svårighet, men att få lönsamhet i dessa är dock lite svårare.

I denna artikel tänkte vi gå igenom hur man genom att jobba med negativa sökord kan optimera adwordskampanjer för att få in lite mer relevant trafik.

Är man ny med AdWords brukar första steget vara att lista alla de ord och produkter man vill synas på och slänga in dem lite hux flux och hoppas på det bästa. Självklart är detta inget att rekommendera om man vill skapa någon form av lönsamhet i sina annonser. Men om detta är utgångsläget finns det något som man kan använda för att försöka tratta ner sina besök till lite mer relevanta sådana, ”negativa sökord”.

adwords

Säg att vi skapar upp annonser för Carismar. Ett av orden kommer definitivt att vara ”e-handelsplattform”. Om vi lägger in ordet ”e-handelsplattform” utan några som helst begränsningar kommer vi synas på alla sökresultat där ett av orden har varit ”e-handelsplattform” (när vi syns beror också på vilket bud och budget vi har lagt). Det betyder att vi kommer att synas på sökningar som:

  • Bygga en e-handelsplattform

  • Gratis e-handelsplattform

  • Magento e-handelsplattform

Dessa sökningar är helt irrelevanta för oss, vår plattform är inte gratis och vi är inte Magento. Förutom att detta driver helt fel trafik till oss, kostar detta oss även pengar för varje klick.

Här kommer de ”negativa sökorden” till undsättning!

Negativa sökord betyder i princip att vi inte vill visa våra annonser i sökresultaten om vårt valda ord även förekommer med det negativa sökordet. Säg att vi lägger in ”Magento” som ett negativt sökord, då kommer Google att filtrera bort våra annonser där vårt ord ”e-handelsplattform” skrivs tillsammans med ”Magento”, i vilken ordning som helst. Så länge ordet ”Magento” finns med så kommer inte vår annons att visas.

Genom att regelbundet gå in AdWordskontot och rensa bort sådant som är irrelevant så trattar du ner för vilka din annons ska visas. Som vi nämnde längre upp, det här är inte det mest optimala sättet att jobba på. Ni bör från början göra en gedigen analys och sätta upp så mycket relevant som möjligt. Men om ert utgångsläge är den att ni vill testa er fram lite så är negativa sökord er gode vän.

I denna länk kan du läsa om hur du lägger till negativa sökord

Vill du ha hjälpa med Google eller digitala strategier?

Kontakta oss!