Marknadsföring

Så optimerar du din SEO-strategi så att din e-handel syns lokalt

Har du utöver en e-handel även en fysisk butik? I så fall är det viktigt att du syns på lokala sökningar. Ett lokalt sök betyder att en person söker efter exempelvis “skobutik Stockholm”, eller “klockaffär i Göteborg”.

Så optimerar du din SEO-strategi så att din e-handel syns lokalt

Har du utöver en e-handel även en fysisk butik? I så fall är det viktigt att du syns på lokala sökningar. Ett lokalt sök betyder att en person söker efter exempelvis “skobutik Stockholm”, eller “klockaffär i Göteborg”.

I denna artikel kommer Amanda från SEO-byrån Viseo att gå igenom hur du din fysiska butik kan synas för lokala sök.Har du utöver en e-handel även en fysisk butik? I så fall är det viktigt att du syns på lokala sökningar. Ett lokalt sök betyder att en person söker efter exempelvis “skobutik Stockholm”, eller “klockaffär i Göteborg”.

I denna artikel kommer Amanda från SEO-byrån Viseo att gå igenom hur du din fysiska butik kan synas för lokala sök.

Varför en lokal SEO-strategi är viktig

Idag är hela 30 % av alla sökningar som sker på Google så kallade lokala sökningar. Det innebär alltså att personer vänder sig till Google för att hitta lokala företag som kan hjälpa dem på den plats där de fysiskt befinner sig. Om du till exempel säljer byggtillbehör i Stockholm vill du självklart att någon som befinner sig nära din butik och letar efter byggverktyg hittar till just dig.

Genom att optimera din hemsida för lokala sök har du också större chans att lyckas med att se resultat av ditt SEO-arbete. Detta beror till mycket på att om du optimerar din sida efter lokala sökord så är konkurrensen mindre än på bredare och mer generella sökord.

Jämför till exempel sökfraserna “Vintagekläder” och “Vintagekläder Kungsholmen”. Om du driver en butik som säljer vintagekläder på Kungsholmen så kommer du självklart att se bättre resultat i försäljning om du bygger en strategi som går ut på att ranka högt för sök med fokus specifikt på Kungsholmen.

Att din butik på Kungsholmen dyker upp på ett specifikt sökord som “Vintagekläder Kungsholmen” gör också att du kommer att se en ökning i kvalitet på den trafik som landar på din sida med besökare som med högre sannolikhet kommer att handla i din webbshop eller besöka din butik fysiskt.

Lokal SEO

Gör en lokal sökordsanalys

Men vad söker då egentligen dina lokala kunder på?

Precis som alltid när du bygger en SEO-strategi måste du vid en optimering för lokala sökningar också göra en ordentlig analys över vilka exakta sökord du bör satsa på för ditt företag och dina produkter.

Ett enkelt sätt att komma igång är att skriva in ett sökord som passar ditt företag i Google och sedan titta på de förslag som Google ger på relaterade sökningar.

Kanske finns det det något tydligare och mer nischat sökord som bättre passar in på dina produkter? Efter att du har samlat en lista av tänkbara sökord och fraser är nästa steg är att använda digitala verktyg som till exempel Ahrefs för att göra en mer djupgående analys.

Uppdatera din hemsida med lokal information

För att din hemsida och webbshop ska synas i lokala sök så krävs det också att du uppdaterar din hemsida med information vart din butik finns.

Se därför till att lägga in din stad eller till och med stadsdel i rubriker, text och metarubriker på din hemsida. Se också till att rubriktaggar och sidans olika URL innehåller information om vart du finns fysiskt.

Viktigt är också att du bygger innehållet på din sida utifrån vad din sökordsanalys visar att dina lokala kunder söker på. Var noga med att det på varje sida finns information gällande ditt företagsnamn, adress och telefonnummer. En bra metod är att bygga in en sidfot som innehåller den informationen och som är synlig för hela din webbplats.

Skapa en profil för Google My Business

Genom att skapa en Google My Business-profil kan uppgifter om ditt företag också visas på Google Maps. I din profil ska information om vilken kategori av företag ni är, era öppettider, adress och telefonnummer finnas. Kom ihåg att alltid uppdatera din profil så fort några ändringar i dessa uppgifter görs.

Mobile first!

Majoriteten av lokala sök görs via mobiltelefoner. Det är därför viktigt att du bygger din webbplats är optimerad för mobila enheter, och har en bra användarupplevelse. Utöver att det är viktigt för kunden med en bra användarupplevelse, så är UX också en viktig rankingfaktor för Googles sökresultat.