Marknadsföring

Så blir du bäst på Black Friday

bli en vinnare på black friday (4) (1)

Årets höjdpunkt är snart här och kampen om kunderna hårdnar för varje år. Vi ger dig tips på hur du ska agera för att göra årets "BF" till den bästa någonsin.

1. Ha en marknadsföringsstrategi för hela november

Enligt ”National Retail Federation” så börjar konsumenterna att handla mer redan från Halloween. Koordinera din marknadsföring i alla kanaler och jobba aktivt med att ta en plats i dina kunders medvetande. Vi rekommenderar därför att du har en strategi som kan se ut ungefär såhär;

  • 2-3 veckor innan: Engagera dina följare genom att börja med ”buzz” kampanjer via email, banners och sociala medier för att skapa en hype.
  • 1 vecka innan: Visa teasers på dina bästa kampanjer så att dina kunder vet att de ska avsätta tid och pengar för att handla i just din webshop.
  • Samma vecka: Erbjud olika special erbjudanden mellan måndag-torsdag samma vecka för att locka in besökare varje dag under veckans gång.

2. Säkerhetsställ att du kan ta emot alla besökare

Varje år så drabbas både stora och små e-handlare av att deras webshopar kraschar på grund av den ökade trafiken. Ofta är de kapacitetsproblem som enkelt kunde ha undvikits. Rådfråga din teknikleverantör vad du behöver göra för uppgraderingar för att webshopen ska prestera bra även under den ökade belastningen. undraw welcome 3gvl (1)

3. Ta fram ett starkt erbjudande

Konkurrensen är stor och för att få riktigt bra effekt måste du ha ett riktigt bra erbjudande. Tänk långt bortom de vanliga erbjudandena på 10–20 %.

4. Belöna dina stamkunder

Black Friday är ett perfekt tillfälle att öka lojaliteten hos dina stamkunder. Erbjuda förtur, extra bra priser eller något annat som skapar ett extra värde för dina trognaste kunder.

5. Segmentera emailutskicken

Samma budskap till alla fungerar sällan bra och "BF" är inget undantag. För att vara_ relevant och attrahera_ kunder som har olika relation till ditt varumärke rekommenderar vi att du segmenterar dina utskick enligt följande;

  • VIP/stamkunder

  • De som brukar öppna nyhetsbreven

  • De som handlat senaste 6 månaderna

  • De som inte handlat på över 1 år

  • De som aldrig öppnar dina utskick

  • Är Intresserade av en specifik kategori

  • De som tidigare köpt presenter och letar julklappar

6. Optimera sökmotorn i webshopen

Vi är extremt otåliga och bekväma i vår köpprocess idag och hittar vi inte snabbt de vi söker så lämnar vi. Gör de enkelt att hitta och om du inte redan använder en smart sökmotor med AI t.ex. Loop54 så är det dags att integrera en nu. Har du redan en extern sökmotor installerad se över att alla dina förväntade storsäljare har rätt taggning och kommer högst upp i söket.

7. Trimma laddtiderna i webshopen

En laddningstid på 1 sekund extra kan vara skillnad mellan succé eller fiasko – så små marginaler är det. Rådfråga med din e-handelsleverantör hur din webshop presterar idag och vad som behöver göras för att optimera din pagespeed.

8. Förbättra tillgängligheten i kundservice

Förläng öppettiderna i kundservice och var tillgänglig när dina kunder handlar. Vet du att dina kunder kommer att handla 00:01 se till att de finns någon som de kan kontakta via telefon, chatt och mail. tips för e-handlare black friday

9. Öka bemanningen i hela e-handelsorganisationen

Se till att öka bemanningen för både leverans och returhantering så undviker du massa onödig administration med missnöjda kunder som lämnar negativa omdömen och aldrig kommer tillbaka.

10. Avaktivera alla befintliga erbjudande & rabattkoder

Glöm inte att temporärt stänga av de befintliga rabattkoderna som du har gett ut och avaktivera aktuella erbjudande som t.ex. 2 för 1.

11. Ha en kraschplan om webshopen går ner

Skulle allting krascha se till att det finns en plan för hur en sådan situation ska hanteras. Förbered personalen på vad de ska göra vid eventuella tekniska problem så att alla vet vad och hur de ska göra.

Är du osäker på hur din webshop kommer att klara av Black Friday eller hur den presterar rent generellt?

Kontakta oss!