Marknadsföring

Tre gratisverktyg som hjälper dig att fånga in din målgrupp

VERKTYG FÖR E-HANDEL

Vart och hur börjar köpresan för din målgrupp? Få bättre förstålese för din målgrupp med dessa tre gratisverktyg.

Vart börjar dina besökare och kunders köpresa på nätet?

Säg att jag vill köpa en cykel för att pendla till jobbet. För 10 år sen skulle jag troligtvis ta mig till en cykelbutik och prata med personalen där. Jag skulle förklara vad jag behövde den till och de skulle rekommendera mig en passande cykel.

I och med att vi idag lever i informationssamhället har jag tillgång till all information i min ficka. Jag är alldeles för bekväm för att behöva åka någonstans och jag vill definitivt inte prata med någon säljare.

Så vad gör jag?

Jag sätter mig ner och Googlar ”Cykel för pendling till jobbet”.

Det är här min köpresa börjar!

Genom att förstå hela kundresan kan du tidigare fånga upp kunden och driva trafik till din webshop. Detta kallas för ”Inbound marketing” och den stora utmaningen här är att lista ut vilken information kunderna söker efter innan de beslutar sig för ett köp och tillhandahålla den.

Nedan får du tre exempel på gratis verktyg som du kan använda dig av för att få en klarare bild om vad dina besökare och kunder kan tänka sig söka efter.

Keywordtool.io

Första steget är att försöka lista ut vart resan börjar, dvs, vad är det era kunder kan tänka sig att Googla efter när de påbörjar sin köpresa. Tar man cykel som exempel kan man tänka sig att folk är intresserade av bland annat cyklar för att pendla till jobbet, vardagscykling och cyklar som går att använda i skogen, så kallade mountainbikes.

För att hitta relevanta sökningar kan vi använda oss utav Keywordtool.io. Det Keywordtool.io gör är att man kan skriva ord eller fraser, så ger den förslag på relaterade sökningar. Verktyget är gratis men kostar om man vill se sökvolymer och CPC (pris för annonsering).

verktyg för e-handel sökordplaneraren google adwords

I exemplet ovan har jag sökt efter ”Cykel jobbet” och fått massa intressanta och relaterade sökningar. Prova igenom olika ord och fraser och försök att hitta det som verkar vara mest relevant för er verksamhet. Med nästa verktyg kommer vi kunna sålla bland era utvalda för att hitta de alternativ som är mest sökta efter, om ni inte vill betala för att se det direkt i Keywordtool.io.

Sökordsplaneraren i Adwords

Sökordsplaneraren är ett kostnadsfritt Google Ads verktyg (måste skapa ett Google Adwordskonto) där man kan skriva in fraser och ord för att se hur många det är som söker på dessa. Genom att köra några förslag som jag fick från Keywordtool.io kunde jag få fram att bland de mest sökta fanns ”Cykla till jobbet” med i snitt mellan 100 – 1 000 sökningar per månad.

verktyg för e-handel keywordtool

Men är det verkligen lika mycket sökningar på ”Cykla till jobbet” i december som i mars? I vårt nästa verktyg kan vi få en känsla av när vissa ord och fraser söks efter under året. Mer om sökordsplaneraren hittar du här.

Google Trends

Ett annat verktyg som kan hjälpa dig hitta intressanta och relevanta ämnen att skriva om är Google Trends. Google trends hjälper dig att förstå hur ofta och när folk söker efter vissa nyckelord och fraser. Genom att veta när intresset är som högst kan man anpassa sina strategier efter det. I exemplet nedan har jag undersökt söktrenden för ”Cykla till jobbet”. Det jag kan se direkt är att intresset börjar vid mars / april och återkommer mot sensommaren.

tjänster för e-handel google trends

För att se min sökning kan ni klicka här

Sammanfattning av kostnadsfria analysverktyg för e-handel

Du har nu lyckats få fram relevanta sökord eller fraser och du har etablerat när dessa är som mest relevanta under året. Nu är det dags för det svåraste, själva skrivandet! Genom att skriva artiklar som hjälper kunder att ta ett beslut i sin köpprocess ökar du chanserna att själva köpet slutförs i din webshop.

Genom att skriva informativa och välskrivna artiklar _skapar du ett förtroende för ditt varumärke _och får in kunden till er webshop. Var försiktiga och var inte för ”på”, är artikeln för ”säljig” riskerar ni istället att skada er varumärke.

Ett bra exempel kan vara att i slutet på artikeln ge läsaren en möjlighet att se ert relevanta sortiment genom en länk till utbudet.

Vill du veta mer om hur du kan driva trafik till din webshop?

Kontakta oss!