Teknik

Content Delivery System (CDN)

CDN e-handel

Varför bör alla seriös e-handlare använda CDN och vad riskerar man om man inte gör det?

Som människor blir vi otåligare för varje dag som går och kraven på att webshopar och hemsidor skall vara supersnabb ökar - kommer det gamla "timglaset" upp har du förmodligen förlorat besökaren till en konkurrent innan du ens hunnit blicka.

Ett CDN (eller på svenska, innehållsnätverk) är ett sätt att sprida ut webinnehåll så som bilder och script på geografiskt utspridda servrar och datorhallar. Detta gör man för att öka driftsäkerhet, prestanda och för att få snabbare svarstider i sin webshop/hemsida.

För en vanlig e-handelslösningar är bilder den största delen av datatrafiken som går mellan servern och besökaren. Genom att låta bilderna ligga i ett CDN kan man ibland minska datatrafiken med uppåt 90%. På så sätt kan man minska belastningen på de servrar som tillhandahåller e-handeln markant, vilket gör att fler kan vara inne i din webshop utan att den upplevs som seg och långsam.

För dig som e-handlare är det väldigt viktigt att din webshop är snabb då hastigheten/laddtiderna i väldigt stor grad påverkar köpupplevelsen, konvertering och försäljningen.

Enligt Telia så ger en sekunds extra laddtid (över 3 sek) 11% färre sidvisningar, 16 % lägre kundnöjdhet och 7 % lägre konvertering.

Ett CDN ger snabbare laddningstider från webbservern då servern kan lägga mer prestanda på att behandla det dynamiska innehållet i e-handeln och CDN: et kan ta hand om det statiska så som bilder.

Det är inte i detalj känt hur sökmotorer som Google gör för att ranka webshopar, men snabbhet är en betydande faktor i Google rankingen, och att ligga bra till hos Googles är som du säkert vet av allra högsta vikt.

Med ett CDN har man också bättre skydd mot överbelastningar av servern. Det kan antingen vara vid planerade kampanjer eller intensiva köphögtider som Black Friday då det kan komma en anstormning av besökare vid samma tillfälle. Förutom bilder och videoklipp kan ett CDN även lagra cache:ade sidor.

En webbserver som får hjälp av ett CDN löper mycket mindre risk att krascha på grund av att överbelastade processorer eller slut på tillgängligt arbetsminne. CDN ger även skydd mot vissa former av överbelastningsattacker, så kallade DDoS vilket vi pratat om tidigare i artiklarna Säker e-handel och Tech Stack.

5 anledningar till att alla seriösa e-handlare måste ha CDN

  • Kortare laddtid:
  • Högre konvertering
  • Bättre SEO rakning på Google
  • Bandbredden förbättras
  • Risken för serverkrasch minskar