Teknik

Så påverkar pagespeed sökresultatet på Google

Vill ni synas högre upp i det organiska söket och betala mindre för era Adwords? Då ska ni jobba med att förbättra er pagespeed (laddningstid). I denna gästartikel berättar Albin Sandberg SEO-specialist på Adsight hur du gör.

Laddningstid som rankningsfaktor

I mars 2018 meddelade sökjätten Google att man börjat migrera webbplatser till ett mobile-first index. Kort därefter, mer bestämt den 9 juli 2018, tillkännagav man också en ny uppdatering som fick namnet ”The Speed Update”.

En uppdatering som i korta drag innebar att man börjat använda sig av laddningstiden som en rankningsfaktor även vid sökningar på mobila enheter. Att man använt sig av laddningstid, eller pagespeed som det brukar benämnas på engelska, är nämligen ingen nyhet i sig. Det har gjort ända sedan 2010. Dock endast på sökningar som gjorts på desktop.

För dig som inte är medveten om vad pagespeed innebär så kan det bäst beskrivas som ”den tid det tar att ladda innehållet på en särskild webbsida”. För att undersöka laddningstiden på er webbplats och era webbsidor, kan ni med fördel använda dig av verktygen PageSpeed Insights och/eller Pingdom.

Pagespeed ur ett användarperspektiv

Sökmotorer som Google är däremot inte de enda som tycker att laddningstiden är viktig. Det är också någonting som blir allt viktigare för internetanvändare. Enligt en artikel från FortuneLords lämnar 40% av besökarna en webbsida som tar mer än 3 sekunder att ladda.

Även Google har genomfört och presenterat en undersökning som påvisar hur långsamma laddningstider kan påverka webbplatsers bounce rate på ett negativt sätt. Nedan hittar ni ett urval av de upptäckter man gjorde:

bounce-undersokning-google

Det finns också flertalet undersökningar som påvisar sambandet mellan snabba laddningstider och bra positioner i sökmotorerna. Ett exempel är Search Metrics ”Mobile Speed Study”, i vilken det framgår att sidor som positionerar sig på plats 1–5 har en genomsnittlig laddningstid på 2.5 sekunder, medan de som positionerar sig på plats 6–10 har en genomsnittlig laddningstid på 2.8 sekunder.

Tre tips för snabbare laddningstid

Sist men inte minst tänkte jag dela med mig av tre enkla tips som ni kan använda för att förbättra laddningstiden i er webshop:

  1. Komprimera bilder – Mediafiler såsom bilder är oftast de största bovarna när det kommer till långsamma laddningstider. Ett bra tips är därför att komprimera samtliga bilder i er webshop. För att göra detta kan ni använda verktyg som TinyJPG.

Eller använd en e-handelsplattform som Carismar där man har ett PIM som självskalar alla bilder och uppfyller Googles nya [WebP bildkrav.](https://developers.google.com/speed/webp/)

  1. Använd er av cachning – När ni har aktiverat cachning sparas statiska filer i besökarnas webbcache, vilket innebär att sidan nästa gång den besöks kan laddas utan att behöva skicka en ny HTTP-begäran till servern. Något som gör att laddningstiden blir betydligt snabbare.

  2. Minska antalet redirects – Att använda sig av omdirigeringar (301 redirects) är nödvändigt när man flyttar, byter namn på eller tar bort sidor. Att ha för många redirects på er sajt kan däremot skapa ytterligare HTTP-förfrågningar, vilket kan påverka laddningstiden negativt. Om möjligt, se därför till att minska antalet omdirigeringar.

/ Albin Sandberg SEO-specialist Adsight.

Läs mer om Adsight här