Årets julklapp 2018

årets julklapp

Årets julklapp 2018 är utsedd och det är ingen elektronikpryl som många förutspått.

Sedan 1988 har HUI utsett årets julklapp och under 17 av dessa 30 år har årets julklapp varit en elektronisk produkt.

I år har dock nya elektroniska lösningar som "smarta högtalare" fått stå åt sidan till fördel för " de återvunna plagget" , något som den miljövänliga e-handelsleverantören Carismar hyllar stort.

Vi tycker att det är helt fantastiskt att HUI lyfter fram miljön och en mer hållbar konsumtion i tider som julen när konsumtionhetsen är som absolut värst, säger John Larzon Sales & Marketing manager på Carismar.

Varför är det återvunna plagget den bästa julklappen någonsin?

Att köpa begagnat på nätet är tack vare den nya tekniken och olika tjänster som t.e.x Sellpy enklare och säkrare än någonsin. Fler och fler företag och varumärken börjar också förstå att det finns en vilja hos konsumenterna att köpa hållbart framtagna produkter.

Så för dom som vill ge bort något nytt i jul så är utbudet av ekologiska och hållbart producerade produkter större än någonsin, mycket tack vare e-handeln och det ökade utbud som den medför, säger John.

Vad är det ni på Carismar vill uppnå när pratar kring e-handeln och dess påverkan på miljön?

Vi har under hela hösten lyft olika frågor om vad vårt nya digitala konsumtionsbeteende får för effekter på miljön och senast förra veckan publicerade vi en artikel där vi ger 11 tips på vad man kan göra för att e-handla mer klimatsmart.

Vi försöker att göra alla, konsumenter, leverantörer och e-handlare mer medvetna om hur miljön påverkas av den digitala och globala handeln som e-handeln möjliggör.

Genom att belysa och prata kring de konsumtionsvanor som e-handeln skapat och vilka följdeffekter det får på miljön hoppas vi att alla inom branschen blir mer miljömedvetna och både börjar ta ansvar och ställa krav på sina underleverantörer, säger John.

E-handeln är forforande relativt liten både i Sverige och internationellt när det gäller den procentuella andelen av den totala konsumtionen och trots det börjar vi redan nu se en rad negativa effekter på miljön.

Om vi ser dessa effekter redan nu när e-handeln står för 10 procent av den totala konsumtionen, tänk dig då hur det kommer att se ut när e-handeln står för 30-40 procent av den totala konsumtionen, vilket är siffror som vi tror att det kommer att landa på i framtiden, säger John.

Att en förändring måste till är helt uppenbar och att HUI tar detta initiativ är ett steg i rätt riktning, men det krävs fortfarande väldigt mycket för att e-handeln ska bli miljövänlig.

Vill du läsa några av Carismar artiklar om e-handel och miljö så hittar du dessa här.

Följ oss på linkedin och få alla nyheter till din feed