56K skapar bättre möjligheter för Carismars kompisar att jobba datadrivet

Så skapar datalager förutsättningar för lönsam e-handel

Onödigt många e-handlare förlorar pengar varje dag genom att ta beslut baserat på magkänsla istället för data. Att samla in och kunna förstå sin data är en viktig del i att veta hur man ska agera. Genom att jobba datadrivet med inköp och marknadsföring förbättras möjligheterna till lönsamhet.

Många e-handlare kämpar med att samla in data medans andra kämpar med att förstå den data som kommer in.

Några e-handelsleverantörer väljer att utveckla egna "tag managers" som istället för att förbättra möjligheterna till ett datadrivet arbetessätt begränsar och försvårar arbetet.

Carismar sätter ett stort värde på att deras kompisar har bästa möjliga förutsättningar för att samla in data och därför har man valt att sammarbeta med 56K som är experter på just detta.

Fredrik Winberg är en av grundarna till 56K och tidigare marknadschef på Caliroots. Avsaknaden av data i sina tidigare roller som marknadschef la grunden till att han startade 56K och skapade ett datalager tillsammansmed Carismar.

Fredrik, vad är ett datalager egentligen?

Datalagret är egentligen en biprodukt av Google Tag Manager "GTM" så en förutsättning för att kunna använda datalager är att man har GTM på plats.

Informationen som samlas in kan sedan skickas till vilken pixel som helst (Google Analytics, Facebook m.fl.).

Fördelen blir att kodändringar i frontend inte påverkar datainsamlingen och att datakvalitén blir högre, säger Fredrik Winberg CEO 56K

Vilka fördelarna får de för e-handlaren?

Det finns många fördelar, jag väljer ut fem stycken.

  • Bättre förutsättningar att ta datadrivna beslut
  • Fler mätpunkter för konverteringsoptimerande förbättringar
  • Bättre beslutsunderlag för kampanjer och inköp
  • Kortare time to market (TTM) och mer kostnadseffektiv uppsättning
  • Mindre beroende av IT-avdelningen oavsett om den är intern eller extern

Vad är det datalagret gör rent konkret?

Datalagret vi har byggt med Carismar skickar bland annat in lagersaldo, returgrad och marginaler krypterat in i Google Analytics.

Med den informationen kan vi optimera marknadsföringen mot marginal, minska spenden eller helt ta bort returintensiva produkter och snabbt upptäcka om vi köper in trafik till produkter som är slut i lager.

Kort och gått kan vi optimera Googlekampanjerna och lägga spenden där den ger bäst avkastning, säger Fredrik.

datalager Carismar Fredrik Winberg CEO 56K

Gynnas den interna marknadsavdelningen av datalagret?

Implementationen blir snabbare och mer kostnadseffektiv och det möjliggör användning av Googles mest avancerade spårning Enhanced e-commerce som alldeles för få e-handlare använder idag, enligt Fredrik.

Enhanced e-commerce ger ett utökat stöd att analysera besökarnas beteende och mäta impressions på allt på hela siten. Så både vi och den interna marknadsavdelningen får tillgång till mer och bättre data.

Hur lång tid tar innan man får avkastning på den här investeringen?

Om man för avsikt att jobba datadrivet, förstå sin målgruppen och löpande förbättra prestandan i sin e-handel så får man avkastning på investeringen från dag ett säger Fredrik.

Carismars CTO Jakob Mandery berättar att samarbetet med 56K kommer sig naturligt eftersom Carismar vill fokusera på sin produkt och sedan överlåta allt annat till dem som är bäst inom sitt segment.

I fallet datainsamling, analys och Googlemarknadsföring så tycker vi att 56K är bäst att jobba med, säger Jakob.

För att ge våra kompisar bästa möjliga förutsättningar att jobba datadrivet så ingår Google Tag Manager (GTM) och datalagret alltid i våra e-handelslösningar, fortsätter Jakob.

WP kravställning

Följ oss på linkedin och få alla nyheter till din feed