E-barometern 2018

Vi sammanfattar e-barometern 2018 i fyra punkter; Det här tar vi med oss, det här har vi tröttnat på att läsa om, största chocken och det här vill vi se i nästa upplaga av e-barometern.

Bästa insikterna

  1. Endast 5 % anger att det vill ta emot erbjudande via SMS. Att kommunicera på målgruppens villkor är viktigt. Vi har länge hävdat att det kan få motsatt effekt att bombadera kunderna med SMS, även om öppningsfrekvensen är överlägsen email. Hur ofta blir man glad av att få ett reklamsms oavsett hur bra erbjudandet är? Väldigt sällan.

  2. Produktrecensioner (29%) står högst upp på konsumenternas önskelista över saker som ska finnas i en webshop. Att en av nycklarna till att bli framgångsrik på Amazon är att få in produktrecensioner är ingen väl bevarad hemlighet. Bortsett hemelektronikbranschen är möjligheten att produktrecensera något som vi väldigt sällan ser i svenska webshopar.

önskelista

Största chocken

Att enbart 9 % gjorde research i fysisk butik innan köp på nätet (showrooming). När vi pratar med retailers så hävdar dom att detta är något som är vanligt förekommande. Vi hör ofta att konsumenterna bara tittar på produkterna i butikerna för att gå hem och leta fram lägsta pris på nätet.

Det här har vi tröttnat på att läsa om

Hur man skapar en "friktionsfri" köpupplevelse börjar bli lite uttjatat. Kraven har varit desamma senaste tio åren. Som besökare förväntar man sig att webshopen uppfyller det basala kraven vad gäller produktinformation, sökfunktion, kontaktuppgifter, returvillkor medmera.

Det här hade vi önskat att Postnord frågade

Vi hade önskat att PN frågade mer kring konsumenternas tankar kring miljöarbete och miljöpåverkan när det e-handlar. Vi hade gärna sätt följande frågor;

  • Hur stor vikt man lägger vid att e-handlaren har en uttalad CSR strategi för att hantera hållbarhetsfrågor

  • Hur konsumenterna själva tänker kring e-handelns inverkan på miljö

  • Om de själva reflekterar något kring miljöpåverkan när det e-handlar

Det här hoppas vi kommer att ske 2019

Vi hoppas att e-handlarna tar till sig de verktygen och möjligheter som kommit när det gäller personifierade köpupplevelser. Som konsumenter idag utsätts vi för otroligt mycket reklam i alla olika typer av medier. Reklam med budskap som alltför ofta har en onödigt låg relevans för mottagaren.

Alla har tillgång till så mycket data att man idag kan personifiera både köpupplevelser och kommunikation så varför då inte göra det?

Enkla anpassningar som att inte behöva välja kön när man besöker en klädbutik på nätet för femtionde gången hoppas vi helt upphör 2019!

Här kan du ladda ner och läsa hela rapporten

Följ oss på linkedin och få alla nyheter till din feed
Nästa: Phonelife - så ökade vi försäljningen med över 60% när vi bytte e-handelsplattform
Föregående: Carismar och Sitoo lanserar skönhetskonceptet Beauty Bargain med Åhléns