Sveriges bästa e-handelsplattform 2021
Vilken är egentligen Sveriges bästa e-handelsplattform? Det är många som frågar sig och svaret är inte så självklart som man kanske hoppats på, det beror helt enkelt på. För att kunna utse vilken som är Sveriges bästa e-handelsplattform för dig behöver vi först identifiera vilka behov som finns.
Priset på en e-handelsplattform sträcker sig från ”gratis” till hundratals miljoner, eller för de riktigt stora drakarna, flera miljarder. Bland annat lägger Amazon ca 150 miljarder bara på forskning och utveckling varje år. Det är tre gånger så mycket som hela Sveriges försvarsbudget. Men, det är inte denna kategori av bolag vi skall tala om här.
Vi delar istället in handlarna i fyra grupper:
Enskilda Firman - Den enskilda firman eller bolag med väldigt begränsad budget.
Tillväxtbolaget – Här inkluderar vi den enskilda firman som växt till sig, eller mindre aktiebolag där tillväxten börjar ta fart samt även lite större bolag men där e-handeln nu börjat generera omsättning.
Etablerade retailers - Den etablerade retailern där det antingen inte finns någon e-handel eller där befintlig satsning inte fallit så väl ut som man hade hoppats.
Etablerade e-handlare – Den etablerade e-handlaren, där omsättningen mäts i hundratals miljoner och där e-handeln är en central och extremt kritisk del av verksamheten.
Sveriges bästa e-handelsplattform för den enskilda firman
Sveriges bästa e-handelsplattform för den enskilda firman, eller den som med väldigt liten budget vill ”prova på,” är en enklare mallösning. För den enskilda firman är pris A och O.
Tid finns det ofta gott om men budgeten är begränsad, och man kan göra väldigt mycket själv i en mallösning. Pengar och budget spenderas med fördel på annat.
Den enskilda firmans pengar gör mycket mer nytta om de spenderas på produktsortiment och marknadsföring. Om systemet inte är så lättjobbat eller inte alltid gör som man vill får man helt enkelt rätta sig efter hur det fungerar.
Antingen använder man bara den funktion som finns eller så skapar man sina egna rutiner för att lösa det man behöver. Det går ofta bra i excel eller hantering ”utanför” systemet. Det spelar heller inte så stor roll om hanteringen av varje order och retur tar tid, eller om övriga processer inte kan optimeras.
Att designen inte är unik eller kommer från en mall spelar heller inte så stor roll i förhållande till det högre pris man får betala för att en designer skapar en unik design. Man kan även plocka in någon mindre konsultbyrå som hjälper vid behov eller varför inte ta hjälp av en student från tex Nackademin, IHM, eller Jensen e-handelsutbildning.
Det finns en rad utbildningar inom e-handel, design och programmering där praktik även är ett obligatoriskt inslag. Att erbjuda praktik kan vara extremt givande, inte bara för dig som driver bolaget men även för praktikanten.
För praktikanten innebär det ofta mycket eget ansvar och en möjlighet att applicera de teoretiska kunskaperna i praktiken och det är heller inte ovanligt att det leder till betalt extraarbete efter praktiken, och i många fall även en anställning. Carismar har exempelvis både i styrelse och i ägarkretsen personer vilka inledde sin tid på Carismar med en praktik, det kan varmt rekommenderas.
För den enskilda firman blir Sveriges bästa e-handelsplattform den som är nästintill gratis men ändå uppfyller ett grundbehov, om verksamheten sedan växer kan det vara dags att plocka in en ny leverantör. Då är det viktigt att inte vänta för länge då bolagets utveckling annars kan hämmas. Exempel på plattformar och leverantörer för nystartade verksamheter är exempelvis Shopify och Texttalk.
Sveriges bästa e-handelsplattform för tillväxtföretaget
Sveriges bästa e-handelsplattform för tillväxtbolaget är den plattform där tillväxtbolaget kan växa och där resurser kan växlas upp efter behov, inte bara på kort sikt utan även efter 3–5 år.
Här är det även kritiskt att plattformsleverantören har ett bra tjänsteutbud, vassa konsulter och att leverantören har dedikerad in-house personal inom UX, design, frontend programmering, backend programmering, databas optimering, e-commerce manager, SEO, SEM och alla de andra tjänster som behövs men det inte finns budget för tillväxtbolaget att själva rekrytera.
Samtliga positioner behöver inte nödvändigtvis täckas av en och samma leverantör men det är bra om en stor del av behovet täcks. Här rekommenderas inte att anställa egna utvecklare eller jobba med en plattform som WooCommerce eller Magento.
Att anställa egna utvecklare tar LÅNG tid och är väldigt svårt. Det är sedan nästan omöjligt för en lekman att avgöra om dessa utvecklare gör ett bra jobb eller inte. Är du själv kompetent nog att kunna granska programkod och avgöra om den skrivna koden kan ställa till problem i framtiden, om koden är långsam, om koden är en säkerhetsrisk eller om den är buggig?
Ett stort problem när man anställer egna utvecklare är att du även blir väldigt beroende av just denna utvecklare. När (för det är bara en tidsfråga) utvecklaren slutar och vill gå vidare i karriären, blir det panik. I värsta fall går det inte att, på ett smidigt sätt, driva verksamheten vidare.
Det är även mer regel än undantag att när du väl lyckats ersätta din tidigare utvecklare säger den nya utvecklaren nästan alltid samma sak ”oj, detta system är felbyggt, vi skulle behöva bygga om detta från grunden”. Eller att de säger ”vi skulle behöva uppgradera till senaste version men då måste vi bygga om allting”.
Varför är det så kan man undra?
Det är inte för att utvecklaren är dålig eller för att utvecklare luras utan för att ett och samma problem kan lösas på en massa olika sätt, men tidigare kanske inte lösts på just det sätt som din nya utvecklare är van eller bekväm med.
Det sätt systemet eller ”problem” är lösta på är ju nödvändigtvis inte det sätt som den nya utvecklaren skulle göra det på. Därav slutsatsen att allt behöver göras om. Vad som ytterligare komplicerar saken är att ibland är det även mycket riktigt felbyggt, så vem skall du då lyssna på? Din nya utvecklare eller din gamla utvecklare, ingen av dem kommer ju säga att de har gjort någonting fel utan tycka att de har rätt, att utveckla komplexa IT-system är svårt.
För tillväxtbolaget är det då bättre med en fullt flexibel SaaS-lösning (Software as a Service). En e-handelsplattorm helt i molnet där du som e-handlare betalar för en tjänst och en lösning. Lösningen är och skall vara enkel.
Leverantören tillhandahåller systemet i molnet, du som kund behöver inte själv ansvara för systemet och leverantören uppdaterar regelbundet e-handelsplattformen. Detta ger den optimala lösningen.
I takt med att utvecklingen går framåt uppdateras och vidareutvecklas även ditt system och tekniken. Med alternativet med en lösning som WooCommerce eller Magento blir situationen den omvända.
Så fort du installerar e-handelsplattformen så föråldras tekniken. Ett vanligt misstag är argumentet ”men de släpper ju nya versioner”, och ja, det stämmer. Tyvärr kan du ofta inte nyttja dessa då en uppgradering till nyaste version samtidigt innebär att alla anpassningar, specialfunktioner, moduler, pluggins och kopplingar mot tredjepartssystem slutar fungera.
Och du är fast i just din version tills du ”gör om allt igen” och nylanserar. Detta är ett helt omvänt sätt att arbeta på tycker vi på Carismar. Din teknik borde utvecklas med tiden, inte bli äldre och äldre. Då kommer avståndet till dina konkurrenter bli längre och längre. Jaga inte kontringar, jobba proaktivt och inte reaktivt.
Sveriges bästa e-handelsplattform för den etablerade retailern
Sveriges bästa e-handelsplattform för den etablerade retailern är även den likt ovan, en lösning som hela tiden vidareutvecklas. Ett stort problem för etablerade retailers är att de redan tjänar pengar genom befintliga kanaler och då lägger allt fokus på dessa, när de egentligen vet att de i framtiden kommer vara helt beroende av nätförsäljning.
Retailers är ändå, någonstans i bakhuvudet, medvetna om att deras befintliga kanaler kommer krympa, till förmån för nätet. Men det är ju de traditionella kanalerna handlarna kan, känner till och behärskar, så allt fokus läggs på där.
Det är ju även via traditionella kanaler pengarna kommer in så givetvis lägger handlarna störst fokus på dessa kanaler. Men tänk på OnOff, Expert, Teknikmagasinet och Toys r Us. Alla stora namn, etablerade varumärken, kedjor och butiker men vilka alla gick i konkurs. I andra branscher har man redan förstått detta.
Bilbranschen exemplifierar detta
El-bilsförsäljningen står exempelvis för endast 1–2 % av den totala globala försäljningen. Ändå lägger stora aktörer som Nissan, vilka säljer 5 miljoner bilar per år, nästan HELA sin utvecklingsbudget på elbilar. Varför? För att Nissan ser vart utvecklingen är på väg. Det samma gäller de etablerade handlarnas framtid. Vi vet redan vart framtiden är på väg.
Mot en e-handel som står för över 50% av den totala konsumtionen, från dagens 10%. Det är en ökning med 500%.
Ett väldigt stort misstag de etablerade handlarna gör är att de inte gör en riktig satsning på nätet och heller inte skjuter till de resurser som behövs. Det är då även lätt för handlarna att förstärka handlarens egen bild av att de traditionella kanalerna är bäst när ”mina kunder handlar ju ändå inte via nätet”. Görs det inte en seriös satsning blir det ju även en självuppfyllande profetia.
Det behövs en e-handelsorienterad organisation med en e-commerce manager, en ordentlig satsning på teknik och en rejäl budget, annars får man inte resultat. Detta är oavsett hur bra man är på att sälja i fysiska butiker.
Detta förändringsarbete är svårt, och ofta även svårt att förankra internt. Ett första steg är att genomföra en förstudie och ta fram ett genomarbetat underlag, förslag och plan att kunna presentera internt. Kontakta gärna oss på Carismar så kan vi bistå er i detta arbete.
Sveriges bästa e-handelsplattform för den etablerade e-handlaren
För den etablerade e-handlaren ser utmaningarna lite annorlunda ut. Här behöver ingen extern part ”sälja” in e-handel som koncept. E-handlarna vet redan allt detta, de ser hur butiker tappar marknadsandelar och hur e-handelsbranschen växer och utmaningarna är ofta helt andra.
Skall ni fortsätta jobba med den egenutvecklade plattformen? Den är ju specialbyggd bara för er och har allt ni behöver!
Hur mycket tid läggs bara på att hålla tekniskt jämna steg med konkurrenter istället för att skapa nya kundvärdesskapande funktioner?
Vad händer när en eller ett par utvecklare slutar?
Riskerar hela verksamheten stanna av då?
Hur säkras driften när kritisk personal är på semester?
Varför är det så svårt att rekrytera utvecklare till ett e-handelsbolag?
En ny tjänst som tar 1000 timmar att implementera?! Det är omöjligt att få en ROI på det så man avstår för att det blir bättre att inte göra något alls. Kan vi inte bara lägga ut all utveckling utomlands, där skall lönerna vara låga?
Skall jag ha en stor etablerad konsultbyrå? De har ju ”obegränsat” med resurser de kan sätta in, och garanterar en deadline, säger de. Vi äger ju koden så vi har ju full kontroll, det är väl jättebra för oss?
Frågorna och utmaningarna brukar vara de samma för alla etablerade e-handlare och en gemensam nämnare hos alla etablerade e-handlare brukar vara att ALLA är på något sätt, mer eller mindre, missnöjda med sin leverantör.
När nästa upphandling sker så brukar då fokus vara på det som inte fungerade med den befintliga leverantören. Detta blir helt fel förutsättningar när en upphandling eller jämförelse sker. Är verkligen nästa leverantör jättebra bara för att de har en jättebra funktion för det ni saknar idag.
Bör man utgå från en lång funktions spec när man väljer en leverantör eller ett system?
Ett krav för en etablerade e-handlare bör vara en lösning som är byggd med modern teknik, som driftas i molnet, som går att skala upp, som säljs som en SaaS tjänst (software as a service), som löpande uppdateras med nya versioner. Där e-handlaren får ett eget team, som jobbar dedikerat och som kan affären.
Det blir extremt viktigt att leverantören kan förse er med kompetenta resurser men där ni inte står och faller med om en eller flera personer försvinner ut teamet eller slutar, utan att leverantören kan ersätta bortfall så ni obekymrat kan fortsätta med er verksamhet.
Att lägga ut vidareutveckling, drift och underhåll blir helt avgörande för att ni skall kunna fokusera på kärnaffären och bygga ert eget varumärke. Det är nästan bara inom e-handel det finns en tro att man skall bygga egna system, eller ha egna ”in-house” utvecklingsteam.
Du har gissningsvis inte samma strategi för er mailprogramvara, operativsystem, ordbehandling, affärssystem, PIM, fraktsystem, lagersystem, lönesystem etc? Trots detta fastnar många etablerade e-handlare i gamla föreställningar.
Sveriges bästa e-handelsplattform för den etablerade e-handlaren skiljer sig väldigt mycket beroende på förutsättningar och behov men kräver en leverantör som är snabb och på tå. För att identifiera era utmaningar och ert behov är en förstudie helt nödvändig.
Kontakta gärna oss på Carismar så hjälper vi er med en förstudie och berättar mer om Carismars filosofi.
Fler inlägg
E-handlare bör fokusera på att bygga varumärke
Varför rekommenderar e-handelsinvesterarna Eequity alltid sina kunder att inte bedriva egen IT-utveckling och vilka risker finns det med att göra det?
Så kan e-handlare agera under covid-19
Covid-19
Nyckeltalen alla e-handlare måste mäta
Tittar du på rätt saker och analyserar rätt data? Att tracka data är relativt enkelt, utmaningen är att mäta rätt saker och dra korrekta slutsatser. Här får du full koll på de fyra nyckeltal som fungerar som en GPS för e-handlare.