SEO-länkar - Så kan du tänka för att lyckas
Vid det här laget är alla väl medvetna om vad SEO är och dess betydelse. Men när konkurrensen är stenhård hur kan man positionera sig över sina konkurrenter?
När man är i en hårt utsatt bransch, som exempelvis mode, räcker det inte längre att ha SEO anpassade texter och snabba hemsidor för att ranka först på Google. De stora e-handlarna med stora pengapåsar betalar för vad som är det som är bland det mest kritiska, inlänkningar.
En inlänkning är vad det låter som, en annan hemsida som lämnar en länk till din webshop. Förut räckte det med en inläkning från vilken hemsida som helst i princip, idag är det lite mer komplicerat. För att kunna få det mesta från en inlänkning finns det två faktorer att ta hänsyn till:
Om jag har en e-handel som säljer cyklar vill jag ha inläkningar från hemsidor som är relevanta till det jag säljer, dvs cyklar. Ett bra exempel är då bloggar som just handlar om cyklar. Även här så får man tänka på att det finns skillnader på bloggar. Om en populär cykelblogg som själv har många länkar som pekar på den, länkar ut till din webshop ger det mer i ”länkkraft”, än om en helt nystartad cykelblogg utan egna inläkningar gör det.
Det finns något som heter ”ankartext”, ankartext är de ord som länken utgör. Det fungerar så att det som står som ankartext ger inte bara länkkraft från hemsidan utan även för de ord som finns med ankartexten. Ex: Vi på Carismar vill ranka gärna ranka på ordet ”e-handelsplattform”. Säg att det finns en blogg som just skriver om olika e-handelsplattformar och vi har kommit överens om att de ska skriva ett inlägg om oss. Då vill vi gärna att när de skriver inlägget länka ut till oss med ankartexten ”e-handelsplattform”. Vilket i inlägget kanske skulle se ut såhär: Carismar har sedan länge varit i framkant när det gäller deras egenutvecklade e-handelsplattform. Istället för att länka på ”Carismar” väljer vi här då istället att fokusera på ”e-handelsplattform” för att det är detta vi vill ranka högst på.
Två alternativ för inlänkning som förbättrar din SEO
Det finns SEO-byråer som har införskaffat en massa bloggar och hemsidor inom massa olika områden. De erbjuder mot en månadspeng att lägga in länkar till din webshop från någon av deras relevanta hemsidor / bloggar. Det här alternativet är bra när man redan har gjort alla andra SEO-optimeringar on-site och har pengar över.
Ta själv kontakt med olika hemsidor och bloggar för att se om det finns ett intresse av att länka till er. Något att tänka på dig är att det oftast inte räcker med ett ”Hej, kan du länka till mig snälla?”. Bloggaren eller hemsidan har lagt ner mycket tid på att skapa förtroende och följare och kommer troligtvis inte bara skriva om er hux flux. De alternativ som finns är att exempelvis betala eller ge bort era produkter mot utbyte att de skriver en recension om dem. De större bloggarna kan du tyvärr glömma att de ska göra nått i utbyte mot en produkt, de vill oftast ha betalt, mycket bra betalt.
Nu tänker du kanske att du har hittat ett kryphål: Kan jag inte bara lämna en kommentar på deras hemsida / blogg och länka till min webshop därifrån?!
Nix Pix, de flesta bloggarna har en så kallad ”no-follow” på alla länkar i kommentarerna, vilket betyder att de länkar men inte ger någon länkkraft.
Vad allt det här kokar ner till är frågan om vad vill ni spendera, tid eller pengar? Antingen kan ni bara rakt av betala en byrå en slant för att de ska länka in, tänk på att de flesta byråer funkar så att när ni slutar betala tar de bort inlänkningen.
Eller så kan ni börja nätverka och försöka hitta intressanta samarbeten där andra bloggare och hemsidor skriver om er på ett mer ”organiskt” sätt.
Fler inlägg
Hosting för e-handel
Vad är egentligen hosting och måste man använda det för att kunna driva en e-handel?
Så kravställer ni en e-handelslösning
Hur utvärderar man en e-handelslösning. Och vilka krav ska man tillämpa?
Öppna API:er för e-handel
Öppen API - Vad innebär det för en e-handlare? Det och mycket mer går vi igenom i artikeln.