E-handel

Så gör du din e-handel mer miljövänlig

I takt med att e-handeln växer så ökar också belastningen på miljön och alla behöver ta sitt ansvar för att skapa en mer hållbar utveckling av e-handeln.

På Carismar har vi jobbat med att utveckla e-handelslösningar sedan 2004 och vi kan utan att överdriva säga att vi andas, svettas och lever e-handel. Vår mission är att bygga framgångsrika och miljövänliga e-handelslösningar för svenska företag som vill etablera sig internationellt.

Samtidigt som vi jobbar hårt för att driva den digitala utvecklingen framåt så försöker vi att förbättra miljön. Genom att identifiera och utveckla lösningar med fokus på att skapa en mer hållbar e-handel försöker vi hela tiden hitta nya vägar som ska resultera i att vi minskar belastningen på vår fantastiska jord.

Om du vill hjälpa oss att förbättra miljön och skapa en hållbar utveckling har vi tagit fram en lista med åtta tips som kan göra din e-handelsverksamhet lite grönare!

1. Miljöoptimera lager, kontor & personal

Ska man göra börja göra förändringar är det alltid bäst att börja med det som man enklast kan påverka själv. Kan ni förbättra er källsortering eller minska användandet av papper? Släcker ni alla lysen och stänger av elektronisk utrustning varje kväll? Går det att starta en samåkningspool för personalen eller erbjuda kostnadsfria resor med kommunaltrafiken?

Bara kreativiteten sätter gränser för hur mycket ni tillsammans kan göra för miljön! e-handel och miljöarbete

2. Köp in "gröna" produkter

Är de produkter ni säljer tillverkade av miljövänligt framställt material eller är fabriken ISO-miljöklassad? Ta reda på hur de leverantörer ni samarbetar med jobbar med CSR (Corporate Social Responsibility). Finns det någon leverantör som sticker ut och tar mer/mindre miljöansvar?

Var inte rädd för att ställa krav.

3. Skicka inte luft

Hur stor del av kartongen är fylld och hur mycket är luft? Köp in produktanpassade kartonger av hållbart material för att minimera mängden oanvänt kartongutrymme.

Betala inte din logistikleverantör för att transportera luft.

tips för miljövänlig e-handel

4. Skicka grönt

Begreppet SSI (Sustainability Shipping Initiative) är ett ganska nytt begrepp i Sverige men i USA jobbar många aktörer och kanske främst Amazon mycket med just detta. Undersök om ni kan använda cykelbud, elfordon, paketboxar, samleveranser eller andra alternativ som är snällare mot miljön.

5. Hjälp era kunder att källsortera

Innehåller paketet massor av olika material? Ge era kunder tips på hur de ska källsortera de olika materialen i paketet och hur de ska återvinna eventuella förbrukningsprodukter. Säljer ni t.ex. elektronik kan ni även ge tips på hur kunden ska återvinna sin gamla produkt.

6. Uppmuntra kunderna att välja gröna fraktalternativ

Ge kunderna möjligheten att välja gröna fraktalternativ. ”UberGREEN” som innebär att man kan välja att boka en el/hybridbil mot en högre kostnad än en bensin/dieselbil är en succé som bevisar att det både finns en efterfrågan på mer miljövänliga alternativ och en acceptans att betala mer för dessa alternativ.

miljövänlig transport för e-handel

7. Ge något tillbaka

Hamburgerkedjan Max anses både i Sverige och internationellt vara en ledande aktör när det gäller arbete med miljö och hållbarhet. Max började tidigt klimatkompensera för varje såld hamburgare och 2014 byggde man tillsammans med Tesla upp Sveriges första laddstationer för elbilar.

8. Premiera mera

Beröm, lyft fram och premiera kunder, personal, underleverantörer och återförsäljare som gör ett bra miljöarbete. Hitta bonussystem eller andra typer av premier som uppmuntrar till ett ökat ansvarstagande för miljö och hållbarhetsarbete.

Bonustips

Skapa en CSR kommunikationsstrategi

Miljöpåverkan får ett allt större fokus i både företags och konsumenters medvetande. Ta chansen att vinna kundernas förtroende genom att kommunicera hur ni tar ansvar för miljön. Involvera era kunder i ert CSR och berätta vilka positiva effekter arbete får för miljön.

Har du några egna miljötips som du vill dela med dig av eller vill du veta mer om hur vi på Carismar arbetar för att värna om miljön?

Kontakta oss och berätta!