E-handel

Covid-19; Det har aldrig varit enklare att röra sig snabbare framåt än konkurrenterna

så påverkas e-handeln av covid-19

När omvärlden snabbt förändras är det två saker som blir viktigare än någonsin; trygghet och framtidstro. Undvik att gå i den mentala domedags-fällan och få tips på hur du kan se Covid-19 situationen som en unik möjlighet att göra positiva förändringar i din e-handel.

Hur hanterar man en situation som ingen kunnat förbereda sig för varken med utbildning, arbetslivserfarenhet eller spåkulan?

Genom att säga till sig själv; jag ska hantera detta genom att identifiera de möjligheterna som uppstår för mig.

Istället för att slaviskt följa den massmediala rapportering och den domedagsbilden som målar upp ska jag; skapa trygghet bland mina medmänniskor och utforska hur den här unika situationen kan skapa positiva effekter för min e-handel!

Covid-19, ett perfekt tillfälle att göra förändringar som du borde gjort för länge sedan

  • Ta reda på vilka kunder i kundstocken som är lönsamma/olönsamma och skapa en plan för hur du ska öka återköpsfrekvensen hos de mest lönsamma kunderna.

  • Optimera sortimentet och öka marginalerna genom att eliminera returintensiva produkter och hyllvärmare.

  • Skapa nya bättre vanor och omarbeta ineffektiva processer för att få högre avkastning på varje investerad timme.

  • Analysera vilka kampanjer som faktiskt drivit tillväxt och vilka det är som urholkar lönsamheten.

  • Se över din varumärkesplattform och positioneringen. Ett varumärke utvecklas eller avvecklas. På vilken position i produktlivscykeln befinner sig ditt varumärke och din produktkategori?

Skapa trygghet hela vägen inifrån och ut

Glöm inte bort att du är en ledare. Vi är alla ledare på olika sätt. Det är lätt att leda i framgång eller när alla förutsättningarna är perfekta.

Det är nu du behöver steppa upp och plocka fram det bästa inom dig för och skapa trygghet i din organisation och hos din familj. Den tryggheten tar ni sedan med er och sprider ut till er målgrupp. Dom behöver ert stöd nu lika mycket som ni behöver deras.

Så kan du hantera Covid-19 för att få ett försprång på konkurrenterna

  1. Identifiera hur din produktkategori och målgrupp påverkas. Ta hjälp av en SWOT-analys för att få en övergripande bild av situationens påverkan så att du kan identifiera dina styrkor och utforska vilka möjligheter som finns.

  2. Utmana din befintliga affärsmodell och vässa ditt värdeerbjudande efter de nya förutsättningarna.

  3. Bygg upp en kommunikationsstrategi som fokuserar på att skapa trygghet och framtidstro hos din målgrupp. Kommunicera dessa världen kombinerat med värdeskapande innehåll istället för att fokusera på pris.

  4. Anpassa marknadsföringsmixen och budskapen utifrån de nya förutsättningarna och möjligheterna. Slå absolut inte av all marknadsföring, gör den mer effektiv och värdeskapande istället.

Så påverkar covid-19 e-handeln

Så ser vi på Carismar att e-handeln påverkas av Covid-19

Vår analys är att detta kommer att driva på det digitala beteende och det kommer att gynna e-handeln och alla digitala tjänster. Adaptionen hos den äldre delen av befolkning som hittills varit den minst aktiv kommer att öka avsevärt. Även de mer aktiva segmenten kommer att öka sin inköpsfrekvens och förflytta en större del av sin plånbok till nätet.

Bland våra kunder ser vi hos det flesta en försäljningsökningen jämfört med samma tid förra året.

För den som har styrkan att genomföra förändringar och fortsätta satsa kommer det att vara enklare än på mycket länge att sticka ut ur brustet och skapa positiva associationer till varumärket.

Glöm inte bort att det viktigaste i dessa tider är att skapa trygghet och framtidstro, inte att sprida oro!