E-handel

Så kommer du igång med försäljning på Amazon

Vi går igenom vilket förarbetet du behöver göra innan du utför de 7-stegen som krävs för att komma igång, och vad som bli avgörande för att lyckas.

För att undvika att du spenderar tid på att registrera ett Amazonkonto som aldrig används så ska du börja med identifiera nuläget inom de produktkategorier som du är intresserad av att sälja inom.

Börja med att studera affärspotentialen

Eftersom Amazon är väldigt bra på att samla in och använda data så finns det goda förutsättningar att få en bra bild av vilka affärsmöjligheter som finns genom att analysera försäljningsvolymen på de olika marknaderna.

Här hittar du fem olika verktyg som hjälper dig att analysera försäljningsvolym, ta fram sökord och bevaka produktlistningar.

*Vill du snabbt överblicka hur många produkter som finns kan du använda sökfältet och göra en genrell sökning

Analys Amazon

Lär känna dina nya konkurrenter

Ett enkelt sätt att se vilka befintliga aktörer som kommer att vara dina främsta konkurrenter är att gå in på en produkt i kategorin och trycka på best seller.

analysera kategorin på amazon

Leta efter en lucka i utbudet

Konkurrens finns det inom alla produktkategorier så förvänta dig inte att det blir en lätt match. Har du turen att ha en helt unik produkt på marknaden blir de betydligt enklare att lyckas. Men kom ihåg att patentskydda den ordentligt innan du väljer att träda in på Amazon.

Svaret du söker här är du ska sälja någon av de befintliga produkter som du har i sortimentet eller om du behöver utveckla nya produkter (högre risk)?

Konkritisera vad du ska tillföra på Amazon

Produkten i sig själv behöver inte vara unik. Det viktiga är att du kan paketera din unika säljfördel (USP) på ett sätt som ingen annan gör. Eller så behöver du vara bättre än konkurrenterna på att kommunicera det emotionella värdet (ESP) som produkten skapar. bestäm

Evaluera investeringskostnaden och potentiell avkastning (ROI)

Sista steget är att sammanställa de möjligheter och affärsutmaningar som kommer med att gå in på plattformen. Här kan det vara bra att skissa på en investeringskalkyl med lite olika scenarion som kommer påverka kostnaderna och marginalen i stor utsträckning.

  • Ska ni hantera Amazon själva eller ta hjälp av en byrå?
  • Ska ni skicka produkterna själva eller använda Amazons logistiklösning (FBA)?
  • Ska ni sälja till ett fåtal länder eller hela Europa?

Som alltid blir nyckeltal som COS, CPO och CAQ viktiga.

Så här kommer du igång med Amazon i 7-steg

1.Öppna ett konto på service.amazon.com och välj hur du ska sälja

Vill du börjar i liten skala kan du välja mellan; ”Professionell” 39.99 dollar per månad plus kostnad för varje såld vara. Passar om du planerar att sälja än 40 produkter per månad. ”Individual” som kostar 0,99 per såld sku plus en refferal kostnad som varier beroende på produktkategori.

2.Fastslå vem som ska hantera logistiken

Som ”Seller” är du själv ansvarig för att alla administration och leverans. Som Vendor skickar du dina produkter i bulk till Amazon och låter dem hantera logistiken. Många handlare väljer att kombinera det olika programmen beroende på produktens storlek och försäljningsvolym.

olika sätt att sälja på amazon

3.Välj till vilja länder du vill sälja till

Med Amazons PAN-EU program når du enkelt ut i alla europeiska länder. Nackdelen är att du måste momsregistrerar dig i sju länder.

4.Lägg in produkter

Produktadministrering är som i din e-handel. Du behöver skriva produktexter, ladda upp bilder och tagga med relevanta ”keywords” som har hög relevans för den listning som du ska tillhöra. Eftersom Google indexerar Amazons listningar kan du använda verktyget Google Keyword planner för att identifiera sökord. Även Scope som är sökordsverktyg speciellt anpassat för Amazon rekommenderas.

5.Starta marknadsföringen

Likt Google så räcker det inte med att bara ha bra SEO. Du behöver även betala för att marknadsföra dina produkter med köpta annonser i listningen. Till skillnad mot Google så betalar du bara när någon klickar på annonsen vilket gör att du kan se en direkt korrelation mellan visade och sålda produkter.

marknadsföring på amazon

6.Driv in trafik utifrån för att öka intresset

Ungefär två timmar om dagen spenderar vi på sociala medier så skapa en social närvaro i de länder du valt att sälja till på Amazon. Driv trafik till dina produkter på Amazon. Eftersom du saknar omdömmen så kan det vara smart att erbjuda en rabattkod för att locka in nya köpare.

7.Börja samla in recensioner

Recensioner är den främsta valutan på Amazon och som ny kommer du att ha din största uppförsbacken här. Se till att leverera på kundernas förväntningar med både produkt och service så att du kan samla in positiva recensioner.

Live, nu börjar det "riktiga" arbetet

När du fått upp produkterna och gått live med marknadsföringen är det inte tid för att luta sig tillbaka och förvänta sig att ordrarna ska ramla in. Likt Google så är SEO ett långsiktigt arbete. Optimeringar av produktlistningen behöver göras regelbundet för att du ska kunna hålla jämna steg med dina konkurrenter.

Ovan nämnda analysverktyg hjälper dig att hålla koll på vad konkrurenterna i produktkategorin gör. Du kan få realtidsaviseringar på nya produkter som adderas, prissänkningar eller agera på negtiva recensioner.

Den åtråvärda positionen som alla vill åt på Amazon är den berömda "buy box" rutan. Hur du gör för att vinna den matchen kan du läsa här

Användbara Amazonlänkar

Förklaring Ful filled by Amazon (FBA)

Det här är Amazon Pan-EU FBA

Ful filled by merchant (FBM)

Kostnader för att sälja på Amazon

Amazon ful filled kalkylator