E-handel

Tips på hur du nätshoppar mer miljövänligt

e-handla miljövänligt

När e-handeln och dess negativa miljöpåverkan växer är det viktigt att alla tar sitt miljöansvar. Här ger vi dig tips på hur du nätshoppar mer miljövänligt.

I en marknadsundersökning gjord av betaltjänsten Payson svarade 38 % av de tillfrågade att de ville e-handla lokalt från en aktör i sin egen kommun. Av dessa angav 80 % att de ville handla lokalt för att stödja det lokala näringslivet, inte för att det var bättre för miljön.

Andelen köp på nätet som vi gör från länder utanför Sverige ökar och ungefär var tredje svensk som handlat på nätet senaste månaden har köpt produkter från en icke svensk e-handlare. Appar som Wish och Fyndiq-superbilligt har gjort att tillgänligheten och försäljningen av kinesiska lågprisprodukter har ökat markant i Sverige de senaste åren.

Våra favoritländer att handla ifrån är Tyskland, Kina, England och USA.**

Den globala handeln som e-handeln möjliggör har dock inte bara positiva effekter på våra liv. Miljön påverkas negativt i allt högre grad och det krävs en beteendeförändring bland oss konsumenter om e-handelns negativa miljöpåverkan inte skall eskalera och få förödande konsekvenser för miljön.

Det finns en mängd olika saker som du kan göra för att ditt inköp på nätet ska bli lite grönare och ju fler vi är som blir medvetna om detta och tar bättre beslut desto större blir den positiva inverkan på vår miljö.

11 tips som gör din nätshopping mer miljövänlig

1. Ta reda på vart och hur produkten är framställd

Framgår det inte i produktinformationen maila e-handlaren och fråga. Du har rätt att få information om produkten.

2. Beställ inte mer än du har för avsikt att behålla

Är du osäker på storlek/modell/passform kontakta butiken och fråga istället för att beställa plagget i tre olika storlekar.

3. Tänk ekologiskt som i fruktdisken

Det finns många e-handlare som fokuserar på att enbart erbjuda miljövänliga produkter och du kan köpa allt ifrån kläder till leksaker.

4. Beställ tillsammans med andra

Precis som att du kan samåka kan du göra gemensamma beställningar tillsammans med grannen, kompisen eller sambon.

5. Använd inte expressfrakt eller hemleverans

Ja, det är jättesmidigt att få leveransen direkt hem eller snabbt men dessa alternativ gör att det åker runt massvis med halvtomma lastbilar.

6. Källsortera

Ett paket kan ibland innehålla 3–4 olika material. Släng inte allt i papperskorgen utan källsortera de olika materialen.

7. Köp inte allting nytt

Att köpa begagnat på nätet är i princip lika enkelt som att köpa nytt och utbudet är gigantiskt med flertalet aktörer som fokuserar enkom på second hand.

8. Försök att köpa lokalproducerat

Arbetsförhållanden och miljökrav i svenska och europeiska fabriker är garanterat överlägsna de i Kina.

9. Ställ krav på butiken

Våga fråga butiken hur de jobbar med miljöarbete och vad de konkret gör för att klimatkompensera.

10. E-handla lokalt eller nationellt

Försök att hitta e-handlare på orten där du bor, går det inte försök att hålla dig inom Sveriges gränser. Du gör inte bara miljön en tjänst utan bidrar även till att stödja det lokala och nationella näringslivet.

11. Transportera dig miljövänligt till paketombudet

Eftersom vi förutsätter att du redan tagit åt dig tips nr 5 så kommer ditt paket att komma till ett paketombud. Om möjligt ta dig dit med en cykel eller ett elfordon. Är paketet så stort att du måste använda bil försök att planera in och göra andra ärenden samtidigt.

Paysons undersökning *Postnords e-barometer Q1 2018

Har du några egna tips på vad man göra för att e-handla mer miljövänligt? Hör av dig och berätta det för oss så blir vi jätteglada!

Kontakta oss