Carismars julklapp till svenska företagare - Fyra segmenterade Amazon SWOT-analyser

Carismar har gjort fyra olika segmentbaserade SWOT-analyser för att försöka göra det enklare för företag att strategiplanera inför Amazon.

Trots att Arne på Postnord har åkt land och rike runt och hållit över 100 föreläsningar om Amazon är det fortfarande väldigt många obesvarade frågor bland Sveriges alla e-handlare och butiksägare.

  • Är den amerikanske jätten ett stort hot eller en möjlighet?

  • Vilken approach ska man ha om man är ett varumärke, har en multi brand store eller säljer till företag (B2B)?

Det är helt förståeligt att det finns så många frågor för ingen vet ju exakt hur marknaden kommer att förändras och det finns inget facit på hur man ska agera.

Alla e-handlare och fysiska butiker har så klart helt olika förutsättningar att hantera de hot/möjligheter som kommer med Amazon.

På Carismar tror man att faktiskt ha en ”Amazon strategi” är den viktigaste faktorn för att fortsätta att vara framgångsrik även efter att Amazon har kommit.

Carismar rekommenderar därför alla sina kunder att ha ett par olika scenariobaserade strategier beroende på hur marknaden förändras, för att den kommer att förändras övert tid, det är man väldigt säker på.

Strategierna bör utförmas utefter vilka resurser som finns inom organisationen, segment, sortiment och målgrupp.

För att hjälpa sina kunder hade Carismar en väldigt uppskattad Amazonkväll för sina kunder den 28 november. Jonas Carlsson VD på "The Friendly Swede" som sålt på Amazon i åtta år började med att berätta om deras åtta år långa resa på marknadsplatsen innan round table diskussionerna tog fart.

Nu vill Carismar även hjälpa alla andra företag och för att försöka göra det kommer man i december månad vid varje advent att presentera en SWOT-analys från de olika segmenten.

De fyra SWOT-analyserade segmenten

  • 1:a -advent Multi brand store

  • 2:a -advent Eget Varumärke (online & offline)

  • 3:e -advent Fysisk retail

  • 4:e -advent B2B (online & offline)

Så följ Carismar på Linkedin för att vara redo när de presenterar identifierade Styrkor/Svagheter/Hot/Möjligheter/ för just ditt segment!

Följ oss på linkedin och få alla nyheter till din feed
Nästa: Dennis Maglić stora Black Friday succé!
Föregående: M.nu har Sveriges nöjdaste kunder