Phonelife - så ökade vi försäljningen med över 60% när vi bytte e-handelsplattform

Phonelife om det två första åren på Carismars framgångsraket

Bytet av e-handelsplattform blev till just den konkurrensfördel som Phonelife hade hoppats på.

Patrik hade sålt mobiltillbehör på nätet under namnet Phonlife.se i drygt 4 år innan han 2017 återigen valde att ta det stora steget och byta ut sin e-handelsplattform. Redan första året ökade försäljningen med 59 % och konverteringen med 8,94%.

Men som vi bland annat kunna läsa på e-handel.se går inte alla plattformsbyten lika bra. Patrik delar nu med sig av sina tankar kring bytet och ger tips och råd till andra e-handlare som funderar på att byta e-handelsleverantör.

Dessutom avslöjar han hur han även 2018 lyckades öka sin omsättning med 65 %, samtidigt som andra konkurrenter inom branschen tampades med både tillväxt och lönsamhet.

Patrik du valde att byta ut din dåvarande e-handelsplattform Kodmyran och söka efter en ny e-handelsleverantör, vad var det du saknade?

Ja, vi valde att byta från Kodmyran då vi kände oss något begränsade i deras plattform. Vi ville fortsätta vår tillväxtresa och behövde då fler integrationer och professionellt stöd, vilket vi fick uppfattningen om att Carismar kunde ge oss. Det visade sig stämma och PhoneLife har kunnat växa vidare i god takt under de två efterföljande åren, säger Patrik.

Att byta e-handelsplattform är en stor investering som många räds att göra. Du hade en SaaS lösning (en hyr e-handelslösning) och valde att fortsätta med det istället för att välja en Open source lösning som till exempel Magento, hur gick dina tankar när du skulle välja e-handelsplattform?

Det är klart att kostnader och eventuella problem med exempelvis SEO kan göra att man drar sig för att byta plattform. Men för att kunna växa vidare butiken måste det oftast göras någon gång, då man oftast börjar på en plattform anpassad för mindre webbutiker och verksamheter.

Vi har tidigare använt olika Open Source-lösningar som vi hostat och underhållit själv. Det fungerade i början när vi hade tid att utveckla och driva det själva. Nu känner vi dock att vi får mer ut av att fokusera vår tid på att utveckla vår e-handel. Därför använder vi oss av en saas-lösning där allt innehåll ingår.

byta e-handelsplattform

Ett plattformsbyte är aldrig helt okomplicerat oavsett vilken plattform man byter från/till, vilka var de största utmaningarna för dig under bytets gång?

Överlag tycker jag att bytet från vår tidigare plattform gick bra. Det är ett tidskrävande och i många fall ett rätt manuellt arbete men planerar man resurser därefter klarar man sig bra, menar Patrik.

SEO är alltid en kritisk faktor vid ett plattformsbyte, hur gick du tillväga för att minimera den negativa påverkan vid ett bytet?

Ja SEOn är nästan den mest känsliga biten vid en flytt. Vi använde olika verktyg för att hela tiden stämma av så att länkar pekats om rätt och att inte några andra fel uppstått. Att behålla innehåll, titlar, beskrivning och liknande är till en början även viktigt så att Google och andra sökmotorer förstår att butiken är densamma som innan även fast koden ändrats.

Du har varit ganska exakt två år på Carismars e-handelsplattform, blev bytet som du hade tänkt dig?

Ja vi är än så länge väldigt nöjda att vi bytte plattform. Vi gjorde det i precis rätt läge för att kunna växa vidare obehindrat . Vi har fått det stöd vi eftersökte och expertis kring hur vi borde utveckla oss vidare samt kring e-handelstrender som kan appliceras på vår e-handel.

Ni följde upp succén 2017 med att öka omsättning ytterligare 65 % och konvertering 7,93%. Trodde du verkligen att du skulle kunna överträffa 2017?

Målet var hela tiden att överträffa 2017, som vi inte var helt nöjda med. Vi är nöjda med 2018 men känner att vi har fått upp bra fart och kan växa vidare starkt även under 2019.

patrik

Vad är receptet på era fantastiska framgångar de senaste två åren?

Det är nog det klassiska - hårt arbete lönar sig även om det i början kan kännas tungt. Jag tror på att hålla organisationen slimmad och kostnadseffektiv. Att inte ta på sig för mycket fasta kostnader inom företaget och även låta externa experter sköta kritiska bitar som exempelvis marknadsföring och utveckling av e-handeln.

Om du får ge ett sista råd till de e-handlare som står i valet och kvalet att byta plattform, vad säger du då?

Det skulle nog vara att om du har börjat känna dig begränsad av din nuvarande plattform är det nog dags att byta. En bra och utvecklingsbar plattform A och O om man vill bibehålla tillväxt och effektivitet inom organisationen, tycker Patrik.

67 1200x800-1

Följ oss på linkedin och få alla nyheter till din feed