Carismar anställda chippas för att skapa smidigare vardag

carismar-chippar-anstallda

Inopererade chip skapar enklare inpassering, högre säkerhet och är ett litet steg närmare det robotsamhälle som man på 70-talet förespåddes att vi skulle leva i på 2000-talet

Nu kan nästan hela företaget komma in genom porten utan att ta upp nyckelknippan eller trycka någon kod. Med ett NFC-chip i handen har flera av de anställda tagit tekniken in under huden.

Jag har alltid velat vara en liten procent robot, säger Olivia Axelsson, front end-utvecklare på Carismar.

Många har länge varit skeptiska till att ta in teknik i kroppen, tills för några år sedan, då fler och fler teknikintresserade fick upp ögonen för NFC-chippet*. Du implanterar ett chip, lika stort som ett riskorn, i handen, som sänder över en liten mängd information via radiovågor. De kan till exempel läsa av ett unikt ID som kan identifiera en person, vilket gör det möjligt att öppna elektroniska lås, komma in på gymmet eller låsa upp telefonen med en handsvepning. Eftersom Carismar är ett teknikföretag i framkant var det självklart att de anställda skulle få chansen att ta tekniken ett steg längre.

Det ligger i vår kultur att vara early adopters, och när jag berättade att detta fanns att göra som en team-aktivitet, fick jag ett rungande ja, säger Kristian Arvidsson, operativ chef på Carismar.

chips-3

Går inte att spåra Ingreppet utfördes av Chai, från piercing- och tatueringsstudion Calm Body Modification, som har implanterat chip sedan 2009. Han menar att många har slutat att vara rädda för ny teknik och insett att det inte är så farligt som de tidigare trott, men att en del fördomar fortfarande lever kvar.

Många tror först och främst att chipet kan vandra runt i kroppen, det kan det inte. Sedan är de oroliga för att det går att spåra, det är i princip omöjligt, folk borde oroa sig mer över sin telefon som de bär med sig hela tiden, säger Chai.

chips-9

Det finns två olika chip att sätta in, ett som kallas EM (Electro Magnetic) som till exempel låser upp elektroniska lås och telefonen, och ett som heter Mifare Ultralight, som du dessutom kan skriva till och fylla på med ytterligare information, så som ditt gym- eller betalkort. En som implanterade bägge chipen, på Carismar, var Olivia Axelsson.

Teknik är roligt, kan du också få in det i kroppen är det ännu roligare. Det är väldigt smidigt för en som brukar tappa bort nycklarna till exempel. Jag valde båda eftersom vi har många här som är ”hackiga” och har idéer för vad man kan göra mer. Nu väntar vi först på att SL ska släppa igenom detta så vi slipper de korten, säger Olivia Axelsson.

*Förklaring NFC - Near Field Communication

En överföringsmetod för kontaktlöst utbyte av data över korta sträckor. Chipet implanteras i handen, som sedan kan kopplas över på nyckelbrickor, mobiltelefoner, gym- och betalkort.

Följ oss på linkedin och få alla nyheter till din feed